13 вер. 2010 р.

ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ  НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ



Тема. Що означає бути другом ?
За словами письменника Елберта Хаббарда :„Ваш друг – це людина, яка знає все про вас, і ви все одно їй подобаєтесь”.  А Ральф Волдо Емерсон написав : „Єдиний спосіб мати друга – бути ним”.
1.     Виконайте це завдання з партнером.
Які риси повинен мати ваш друг? Що робить людину добрим другом? Запишіть риси доброго друга .
2.     Марк Твен говорив : „Справжній обов’язок друга – підтримувати вас у поганому. Ніхто не буде підтримувати вас, коли ви робите щось добре”. Обговоріть це твердження з партнером. Тоді вирішіть, чи ви погоджуєтесь з цим твердженням. Обґрунтуйте вашу відповідь.
3.     Придумайте власну цитату про дружбу.

Тема. Жити в суспільстві – означає спілкуватись
1.     Які образи та асоціації у вас виникають із словом „спілкування”?
2.     Які однокореневі слова ви можете придумати до цього слова ?
3.     Пригадайте, в яких справах протягом дня вам треба було знайти порозуміння з іншими.
4.     Обговоріть в парах, в яких ситуаціях люди спілкуються між собою.
5.     Спробуйте попросити свого сусіда або сусідку по парті дати вам ручку, не користуючись словами. А тепер – не допомагаючи собі словами, жестами, рухами. Чи досягли ви своєї мети? Чи зрозуміла вас людина? Як ви думаєте чому? Обговоріть це з вашим партнером або партнеркою по парті. Що може зробити спілкування більш успішним?
6.     Пригадайте ситуації життя, коли ви розуміли, що ваш партнер або партнерка вас не слухають. Обговоріть в парах : що ви відчули тоді ? Чи було вам приємно ? За якими ознаками ви здогадалися, що вас слухають ? Що означає бути активним слухачем?
7.     Потренуйтеся в навичках активного слухання зі своїми рідними та друзями. Поміркуйте, чи може використання активного слухання вплинути на ваше життя, як саме .
8.     Спробуйте поспостерігати за ситуаціями спілкування і визначити чому люди інколи не розуміють один одного. Зробіть невеличкий перелік таких чинників.
9.     Поясніть, як ви розумієте вислів філософа : „Чим раніше людина осягне основні правила спілкування, тим менше помилок вона зробить, тим менше завдасть шкоди собі й іншим”. Спробуйте сформувати декілька основних правил спілкування, якими ви керуєтесь у своєму житті.

Немає коментарів:

Дописати коментар